استاندارد فاصله ستون در سقف وافل چیست؟

ستون در سقف وافل

یکی از مواردی که برای مهندسان و طراحان ساختمانی اهمیت بالایی دارد، فاصله ستون ها در سقف وافل است. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.

سقف های وافل یکی از زیباترین و مقاوم ترین سقف های ساختمان هستند که به خاطر نوع طراحی آن ها، از قالب های غیر ماندگار بهره می گیرند. امروزه استفاده از سقف های وافل به انتخاب اصلی مهندسان و پیمانکاران تبدیل شده است. به همین دلیل به کارگیری این سقف ها به شدت افزایش پیدا کرده است.

یکی از مهم ترین مواردی که در استفاده از سقف های وافل از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، فاصله ستون ها در این سقف ها است. سقف وافل دو طرفه، این قابلیت را دارد تا به صورت اصولی فاصله بین ستون های آن افزایش بیابد. همین امر باعث شده است تا پیمانکاران و مهندسان به استفاده از این سقف متمایل شوند.

انواع سقف وافل

سقف های وافل دارای مدل های مختلفی می باشند که به کارگیری آن ها به نوع مصرف و محل قرار گیری این سقف ها بستگی دارد. مهم ترین و پر استفاده ترین مدل های سقف وافل، سقف وافل یک طرفه و دو طرفه می باشد. آن چیزی که عملکرد و ماهیت یک سقف را به یک طرفه یا دو طرفه بودن تغییر می دهد، استفاده از نوع قالب مربوطه سقف وافل است که بسته به شکل قالب، به دو نوع مستطیل و مربع تقسیم بندی می شوند.

در ادامه به بررسی ویژگی های هر یک از این مدل ها خواهیم پرداخت.

 سقف وافل یک طرفه

یک طرفه

قالب وافل یک طرفه، یکی از ابزار های پیاده سازی سقف بتنی می باشد که به صورت موقت در اسکلت سقف نصب شده و پس از پایان کار و بتن ریزی از سقف خارج می شود. نحوه انتقال فشار در سقف های وافل با قالب یک طرفه به گونه ای است که فشار و انتقال بار به صورت کامل در یک راستا منتقل می شود. در واقع سیستم باربری سقف وافل یک طرفه مانند سیستم سقفی تیرچه و بلوک است.

به عبارتی دیگر می توان گفت که سقف وافل یک طرفه همان سقف تیرچه یک طرفه می باشد. اما تنها تفاوتشان این است که در سقف های وافل یک طرفه، به جای یونولیت، از قالب های غیر ماندگار پلاستیکی استفاده می شود.

تفاوت سقف وافل یک طرفه با دو طرفه در هزینه ساخت آن ها است. سقف وافل یک طرفه نسبت به سقف وافل دو طرفه، هزینه ساخت پایین تری دارد. به این دلیل که در ساخت این سقف از میلگرد و بتن کمتری استفاده می شود. این امر علاوه بر کاهش هزینه ساخت، مقاومت و استحکام سقف را نیز کاهش می دهد.

اما به طور کلی هزینه سقف وافل بر اساس پارامترهای مختلف سنجیده می شود.

·         دو طرفه

حال نوبت به سقف های وافل دو طرفه رسیده است. این سقف ها، نسبت به مدل های یک طرفه دارای عملکردی قوی تر می باشند. زیرا در ساخت آن ها از میلگرد و بتن بیشتری استفاده می شود. نحوه ساخت سقف وافل دو طرفه، همانند مدل یک طرفه می باشد.

یعنی پس از پایان بتن ریزی، قالب های پلاستیکی از سقف خارج می شوند. اما در این مرحله تفاوتی بین این دو مدل وجود دارد. در مدل یک طرفه از قالب های مستطیل شکل استفاده می شود. همین امر نیز باعث می شود تا فشار و انتقال بار به صورت یک طرفه صورت بگیرد.

اما در سقف های وافل دو طرفه از قالب های مربع شکل استفاده می شود. این موضوع سبب می گردد تا انتقال فشار و نیرو به دو جهت متعامد انجام شود. قالب دو طرفه، یکی از مناسب ترین قالب ها برای سقف های بتنی است که دارای ویژگی های زیادی همچون قیمت مناسب، زیبایی، موارد اجرایی آسان تر و … می باشد.

این مطلب را هم ببینید
نرم افزار کتیا چیست؟

ویژگی دیگر سقف وافل دو طرفه این است که در آن، از تیر تکیه گاه استفاده نمی شود؛ زیرا در این سقف، تیرچه ها در دو طرف متعامد قرار می گیرند. همین امر باعث می شود تا سقف فقط متکی به ستون ها باشد.

استاندارد ستون در سقف وافل یک طرفه

سقف وافل یک طرفه از این قابلیت بهره می برد که به صورت اصولی، فاصله بین ستون آن را افزایش دهید اما این امر با یک سری محدودیت مواجه است. آن هم این است که سقف وافل یک طرفه فاقد قالب های یک طرفه مقاوم و با ضخامت می باشد که این موضوع برای افزایش ضخامت سقف و جلوگیری از خیز در سقف انجام می گیرد.

استاندارد ستون در سقف وافل دو طرفه

یکی از مزیت های مهم در سقف های وافل دو طرفه این می باشد که در قالب آن ها، از یک تیر برای تکیه گاه استفاده نمی شود. بلکه در جهت های متعامد سقف، از تیرچه استفاده می شود. همین امر محدودیت اصلی سقف های وافل برای طراحی ستون را از بین می برد.

اما نکاتی وجود دارند که هنگام جایگذاری ستون ها باید به آن ها بیشترین توجه را داشته باشید. این نکات عبارتند از:

  • در سقف های وافل دو طرفه، نیازی نیست فاصله ستون ها یکسان باشد.
  • لزوما ستون ها در سقف های وافل در یک آکس قرار نمی گیرند.
  • باید از اصل مهم استفاده حداکثری از فضا پیروی کرد.
  • تا حد امکان ستون ها بایستی در دیوار ها و جداره های جداکننده تعبیه شوند.

 سقف وافل

طراحی ستون در سقف وافل

جهت طراحی ستون های سقف وافل باید از نرم افزار های مهندسی کمک بگیرید که مناسب ترین نرم افزار برای این امر، نرم افزار سیف می باشد. علاوه بر این، در هنگام طراحی ستون ها، بایستی به پارامتر های مختلفی توجه کرد. از مهم ترین این موارد می توان به پارامتر های زیر اشاره کرد:

  • ضخامت دال
  • ضخامت دو محور تیرچه
  • عرض تیرچه
  • عمق تیرچه

تمامی پارامتر های مورد استفاده در طراحی ستون سقف وافل، دارای مقادیر مشخصی به همراه خود هستند. این مقادیر به شرح زیر می باشند:

  • فاصله بین محور و محور تیرچه: ۶۰ تا ۹۰ سانتی متر
  • نسبت عمق تیرچه به دهانه: ۱ به ۲۵
  • نسبت ضخامت دال به دهانه: ۱ تا ۲۴ میلی متر

نکات مهمی که در ستون گذاری سقف وافل باید بدانید

ستون گذاری سقف وافل مانند فاصله ستون های سقف، دارای نکات بسیار و مهمی می باشد که تمامی آن ها هنگام طراحی و ستون گذاری باید رعایت شوند. این نکات عبارتند از:

  1. در صورتی که فضایی برای طراحی ستون ها انتخاب می گردد، هنگام اجرا حتما از تمامی فضای مورد نظر استفاده شود.
  2. ستون گذاری ساختمان از عوامل مهمی است که باید به درستی و با برنامه انجام گیرد و نباید باعث به هم ریختگی ساختمان یا سازه شود.
  3. به دلیل اندازه بزرگ ستون ها، در صورت نیاز سازه به ستون، هنگام اجرا حتما باید به زیبایی و جلوه سازه نیز توجه شود.
  4. تا حد امکان، ستون ها باید داخل دیوار های سازه، طراحی شده و اجرا شوند. به همین دلیل سازه شما به یک معماری و طراحی دقیق نیازمند است.

 

از کجا قالب سقف وافل بخریم؟

برای خرید سقف های وافل و ابزار آن، حتما از معتبر ترین مراکز و شرکت های تولید کننده این ابزار، خرید کنید؛ زیرا سقف یکی از مهم ترین و حیاتی ترین بخش های یک ساختمان می باشد و انتخاب درست و اصولی آن از مهم ترین امور طراحی سازه به حساب می آید.

ما به شما شرکت فرازمان را پیشنهاد می دهیم. زیرا با بهترین تیم اجرایی، فروش و طراحی از صفر تا صد پروژه شما را همراهی می کنند.

این مطلب را هم ببینید
اصول مهندسی پمپ آب و پمپ آب خانگی

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با انواع سقف های وافل آشنا کنیم و نحوه ستون گذاری و استاندارد های آن در سقف های وافل را بررسی نماییم.

همچنین مهم ترین نکات هنگام اجرای سقف های وافل را شرح دادیم. در آخر نیز برای خرید این سقف ها، شما را راهنمایی کردیم. امیدواریم این مقاله به شما در انتخاب سقف سازه تان ، کمک کرده باشد.

 

 

مطالب مرتبط با موضوع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست