علت رعایت پوشش بتن در سازه های بتنی چیست؟

علت رعایت پوشش بتن در سازه های بتنی چیست؟

سازه های بتنی با دوام و ماندگار هستند؛ اما از آسیب مصون نیستند. پوشش بتنی یک عنصر ضروری در دال های بتنی است، زیرا از میلگردهای فولادی تقویت کننده در برابر خوردگی و سایر عوامل محیطی محافظت می کند. این بهترین پاسخ به این پرسش است که علت رعایت پوشش بتن در سازه های بتنی چیست؟ رعایت اصول مقاوم سازی ساختمان های مختلف از بتنی گرفته تا فولادی، به دلیل تاثیر در حفظ سلامت جان ساکنین بسیار اهمیت دارد. مهندسین و سازندگان سازه، دانش خود را در این زمینه با دانلود کتاب های مهندسی عمران، به روز نگه می دارند.

حتی برای رعایت همگانی اصول مقاوم سازی ساختمان، استانداردهایی تعریف می شود که تمام سازندگان ملزم به رعایت آن هستند. آیین نامه ۲۸۰۰ در کشور ما به همین منظور تنظیم شده است و شما به راحتی با دانلود این استاندارد، می توانید در جریان مفاد آن قرار بگیرید.

اهمیت حفاظت از سازه های بتنی

سازه های بتنی مستعد آسیب ناشی از عوامل محیطی مانند رطوبت، تغییرات دما و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی هستند. بدون حفاظت مناسب، این سازه ها ممکن است دچار ترک، پوسته پوسته شدن و سایر اشکال آسیب شوند که می تواند به تعمیرات پر هزینه یا حتی تعویض منجر شود.

در پاسخ به این سوال که علت رعایت پوشش بتن در سازه های بتنی چیست؟ باید مطرح کنیم که پوشش بتنی مانعی در برابر این عناصر ایجاد کرده و از آسیب جلوگیری می کند. همچنین هزینه های نگهداری را کاهش می دهد.

پوشش بتنی چیست؟

پوشش بتنی به ضخامت لایه ای از بتن اطلاق می شود که آن را برای پوشاندن میلگردهای آرماتور در سازه بتنی استفاده می کنند. این پوشش، میلگردهای فولادی آرماتور یا مش در سازه بتن مسلح را می پوشاند و از آن محافظت می کند.

پوشش بتنی چیست؟

در گذشته از متریال و مصالح گوناگونی مانند ساروج برای ساخت سازه های مستحکم استفاده می شد. این مواد به قدری محکم هستند که سازندگان برای تخریب و بازسازی آن ها چالش های مختلفی دارند. البته، یکی از راه های آن، آشنایی با دشمن ساروج از جمله کتراک است. اما پوشش بتن در سازه های جدید، تا قدری بر افزایش مقاومت بنا فائق آمده است.

پوشش بتنی جزیی ضروری برای هر سازه بتنی به شمار می رود و باید اطمینان حاصل کرد که ضخامت صحیح بتن برای محافظت از میلگردهای آرماتور استفاده شود. اگر پوشش بتنی بیش از حد نازک باشد، میلگردهای تقویت کننده در معرض عناصر بیرونی قرار می گیرند که این امر به خوردگی و آسیب سازه منجر خواهد شد.

دلایل ایجاد پوشش بتن در سازه بتنی چیست؟

پوشش بتن اهمیت ویژه ای دارد و باید آن را طبق ضوابط آیین نامه به اجرا رساند. در ادامه به بررسی پاسخ سوال علت رعایت پوشش بتن در سازه های بتنی چیست؟ به صورت موردی خواهیم پرداخت.

محافظت در برابر خوردگی

دلیل اصلی ایجاد پوشش بتنی در سازه بتنی را محافظت از میلگردهای آرماتور در برابر خوردگی می دانند. پوشش بتنی از آرماتورهای فولادی در برابر خوردگی ناشی از عوامل محیطی مانند رطوبت، اکسیژن و یون های کلرید محافظت خواهد کرد.

دوام

جلوگیری از نفوذ رطوبت و یون های مهاجم به میلگردها یکی از دلایل اصلی استفاده از پوشش بتن در سازه های بتنی است. پوشش بتنی ضخیم تر می تواند با کاهش خطر ترک خوردگی و پوسته شدن در اثر عوامل محیطی یا آسیب فیزیکی، دوام سازه بتنی را افزایش دهد.

مقاومت در برابر آتش

پوشش بتنی ضخیم تر نیز می تواند مقاومت در برابر آتش را برای سازه بتنی ایجاد کرده و از آسیب سازه در صورت آتش سوزی جلوگیری کند.

جذابیت زیبایی شناختی

یکی دیگر از دلایل ایجاد پوشش بتنی، بهبود زیبایی ظاهری سازه است. از پوشش های بتنی می توان برای افزودن رنگ و بافت به سطح بتن بهره برد که ظاهر کلی سازه را بهبود خواهد بخشید. یک پوشش بتنی با طراحی خوب می تواند جذابیت زیبایی شناختی سازه را افزایش دهد و از نظر بصری آن را جذاب تر سازد.

این مطلب را هم ببینید
اهمیت ساندویچ پانل سردخانه ای در صنعت

پایداری سازه

 پوشش بتنی با ایجاد تکیه گاه اضافی برای آرماتور و جلوگیری از کمانش یا خمش آن تحت بار به حفظ پایداری سازه بتنی کمک می کند.

عایق حرارتی

پوشش بتنی ضخیم‌ تر می‌تواند نقش عایق حرارتی را نیز برعهده بگیرد و از اتلاف یا افزایش حرارت از طریق دیوارها و کف ‌ها بکاهد. پوشش بتنی به عواملی مانند قطر آرماتورهای به کار رفته، شرایط محیطی، اندازه سنگ دانه های مصرفی بتن و سایر موارد بستگی دارد.

مزایای پوشش بتن چیست؟

استفاده از پوشش های بتنی در سازه های بتنی مزایای متعددی دارد.

  • این پوشش خواهد توانست در برابر آسیب های محیطی بتن را تحت حفاظت خود قرار دهد.
  • همچنین با مقاومت خود در برابر آب، مواد شیمیایی و عوامل محیطی که ممکن است به بتن آسیب برسانند محافظ مطمئن بتن خواهند بود. این امر افزایش عمر سازه و کاهش هزینه های نگهداری آن را در پی خواهد داشت.
  • یکی دیگر از مزایای استفاده از پوشش های بتنی را بهبود دوام بتن می دانند. این نوع پوشش ها می توانند استحکام بتن را افزایش دهند و آن را در برابر ترک‌ خوردگی و سایر اشکال آسیب ‌دیدگی مقاوم ‌تر سازند. این امر به ویژه می تواند در سازه هایی مهم باشد که در معرض ترافیک سنگین یا سایر اشکال سایش و پارگی قرار دارند.
  • پوشش های بتنی همچنین کمکی موثر برای ایمنی سازه خواهند بود. برخی از پوشش های بتنی را می توان به گونه ای طراحی کرد که سطحی بدون لغزش ایجاد کنند که خطر لغزش و سقوط را کاهش خواهد داد. این امر به ویژه در مناطقی می تواند مهم باشد که رفت و آمد پیاده زیاد است.

معایب پوشش بتن چیست؟

معایب پوشش بتن چیست؟

استفاده از پوشش های بتنی در سازه های بتنی معایبی نیز خواهد داشت.

  1. نصب این پوشش ها هزینه سنگینی به همراه دارد.
  2. هزینه پوشش بر اساس نوع پوشش، اندازه سازه و پیچیدگی فرآیند نصب تعیین می شود.
  3. یکی دیگر از معایب استفاده از پوشش های بتنی را باید دشواری نگهداری آن ها دانست. با گذشت زمان ممکن است پوشش بتن رو به تحلیل و نابودی برود که اثر بخشی آن را کاهش خواهد داد. این امر به ویژه در مناطقی می تواند مشکل ساز باشد که در معرض عناصر بیرونی قرار گرفته اند.
  4. بتن در برابر آب نفوذ ناپذیری کاملی ندارد و پوشش های بتنی نیز ممکن است در زمان خیس شدن، لغزنده باشند و این امر یک خطر ایمنی خواهد بود.

حرف آخر، کاور بتن؛ پوششی درخور سازه و معماری!

در پاسخ به سوال علت رعایت پوشش بتن در سازه های بتنی چیست؟ باید بگوییم که پوشش های بتنی جزیی مهم در هر سازه بتنی هستند. آن ها محافظت از میلگردهای تقویت کننده را بر عهده دارند، دوام بتن را بهبود می بخشند و زیبایی ظاهر سازه را افزایش می دهند. با این حال، استفاده از پوشش های بتنی معایبی از جمله هزینه های نصب بالا و شرایط نگهداری دشوار نیز دارد.

به طور کلی، مزایای استفاده از پوشش های بتنی بیشتر از معایب آن است و آن ها را به دلیل بهبود ایمنی، دوام و طول عمر سازه به گزینه ای محبوب برای بسیاری از پروژه های ساختمانی تبدیل می کند.

مطالب مرتبط با موضوع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست