نحوه تشخیص ورق گالوانیزه

تشخیص ورق گالوانیزه

اگر تاکنون برای خرید ورق فولادی به بازار آهن سری زده باشید، حتما نام ورق گالوانیزه را نیز شنیده‌اید. ورق گالوانیزه در واقع نوعی ورق فولادی پوشش داده شده با فلز روی است. ایجاد این پوشش، خاصیت مقاومت به خوردگی بسیار خوبی را به این نوع ورق می‌بخشد. ویژگی مقاومت به خوردگی بالا، سبب شده تا ورق گالوانیزه به عنوان جایگزینی بسیار مقرون‌به‌صرفه برای ورق استیل محسوب شود.

یکی از سوالات رایجی که ممکن است در خرید ورق گالوانیزه، برای هر شخصی مطرح شود، این است که نحوه تشخیص ورق گالوانیزه به چه صورت است؟ از بهترین و راحت‌ترین راه‌های تشخیص، مشورت با کارشناسان و متخصصانی است که تجربه بالایی در بازار آهن آلات دارند.

شرکت پیشرو صنعت نفت آسیا (آیرومارت)، از تامین کنندگان معتبر ورق گالوانیزه در بازار آهن است که با بهره‌گیری از تیمی مجرب و حرفه‌ای، به شما در انتخاب بهترین محصول، متناسب با نیازتان کمک خواهد کرد.

اما راه دیگر، تکیه بر دانش خودتان است. در این راستا، قصد داریم تا در ادامه مطلب، نکاتی را عنوان کنیم که در تشخیص ورق گالوانیزه به شما کمک کند. با ما همراه باشید.

کاربرد ورق گالوانیزه

پیش از صحبت درباره نحوه تشخیص ورق گالوانیزه، لازم دانستیم ابتدا تعریف مختصری از این محصول فولادی را ارائه دهیم.

ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که پوششی از فلز روی بر سطح آن ایجاد می‌شود. این پوشش اعمال شده بر سطح ورق، خاصیت مقاوم به خوردگی به آن می‌دهد و به همین دلیل در محیط‌های مرطوب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هرگاه بخواهید در محیط‌های مرطوب مانند شمال کشور از ورق فولادی استفاده کنید، بهتر است ورق استیل یا ورق گالوانیزه را تهیه نمایید.

قیمت ورق گالوانیزه در مقایسه با ورق استیل، کمتر است. بنابراین بسیاری افراد ترجیح می‌دهند در مواردی که محیط در معرض رطوبت باشد و با مواد با درصد خورندگی بالا در تماس نباشد، از ورق گالوانیزه استفاده کنند. چرا که مقرون به‌صرفه است.

علاوه بر مقاومت به خوردگی، مزایایی چون مقاومت در مقابل نفوذ آب و رطوبت، مقاومت در مقابل ضربه، استحکام و سختی بالا، موجب کاربرد گسترده این محصول فولادی در بسیاری از صنایع شده است.

ورق گالوانیزه در انواع مختلفی به بازار عرضه می شود. در واقع می‌توان گفت دسته‌بندی‌های مختلفی از ورق گالوانیزه در بازار موجود است. به عنوان مثال این محصول از نظر روش تولید، در دو نوع ورق گالوانیزه گرم و سرد قرار می‌گیرد.

یکی از مواردی که در رابطه با ورق گالوانیزه مطرح می شود، فرم دادن آن به شکل‌های مختلف است. هر کدام از شکل‌های ورق گالوانیزه کاربرد به‌خصوصی دارد.

قیمت ورق گالوانیزه چه تفاوتی با قیمت سایر ورق‌های فولادی دارد؟

فرایند گالوانیزاسیون از جمله فرایندهایی ثانویه‌ای است که بر روی ورق‌های فولادی انجام می‌شود. باید بگوییم که تولید ورق گالوانیزه اغلب از طریق پوشش دهی ورق روغنی (ورقی که از نورد سرد ورق سیاه تولید می شود)، صورت می‌گیرد. بنابراین قیمت آن کمی بیشتر از ورق سیاه و ورق روغنی است.

بهتر است پیش از خرید، حتما قیمت روز ورق گالوانیزه را از منابع معتبر و به‌روز، استعلام نمایید.

بازرگانی فولاد آیرومارت به عنوان یکی از تامین کنندگان معتبر انواع آهن آلات، قیمت تمامی مقاطع فولادی را به صورت روزانه و به تفکیک سایز، برند و مشخصات مربوط به هر محصول، در وبسایت خود به نشانی www.iromart.com ، کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام این مجموعه به‌روز رسانی می‌کند.

انواع ورق گالوانیزه موجود در بازار آهن کدام‌اند؟

اولین نکته در خرید ورق گالوانیزه، شناخت انواع آن در بازار آهن است. چرا که هر کدام از این انواع دارای خواص منحصر به‌فردی بوده و کاربرد مخصوص به خود را دارد. دسته‌بندی‌های مختلفی برای ورق گالوانیزه وجود دارد که قیمت روز ورق گالوانیزه در هر کدام از این دسته بندی‌ها متفاوت است.

در ادامه به بررسی انواع دسته‌بندی‌های این ورق خواهیم پرداخت.

انواع ورق گالوانیزه بر اساس روش تولید

بر اساس روش تولید، ورق گالوانیزه در دو نوع ورق گالوانیزه گرم و سرد قرار می‌گیرد. از آنجا که روش تولید، تاثیر بسیاری بر خواص ورق گالوانیزه دارد، بنابراین حتما قبل از خرید توجه داشته باشید که کدام نوع را خریداری می‌کنید.

  • ورق گالوانیزه گرم

ورق گالوانیزه گرم در داخل ایران معمولا با روش غوطه‌وری گرم تولید می‌شود. به اینصورت که از یک حمام روی برای ایجاد پوشش بر سطح ورق استفاده می‌شود. کنترل شرایط سرد شدن پوشش، تاثیر بسیاری بر خواص نهایی قطعه دارد.

  • ورق گالوانیزه سرد

در تولید ورق گالوانیزه سرد، متداول‌ترین روش، الکتروگالوانیزاسیون است که فرایند ساده‌تری نسبت به گالوانیزاسیون گرم دارد.

انواع ورق گالوانیزه

انواع ورق گالوانیزه بر اساس نوع فرمینگ

یکی از فرایندهای ثانویه که ممکن است بر روی ورق گالوانیزه انجام شود و طرح‌های مختلفی از آن را ایجاد کند، فرمینگ آن است. با استفاده از یک سری غلتک‌ها، برخی طرح‌ها را بر روی آن ایجاد می‌کنند.  برخی از طرح‌های ورق گالوانیزه موجود در بازار شامل موارد زیر است:

  • ورق گالوانیزه شادولاین

ورق شادولاین، شکلی مشابه با ورق ذوزنقه‌ای دارد و معمولا در تولید پنل ساندویچی از این نوع ورق گالوانیزه استفاده می‌شود. ضخامت ورق شادولاین معمولا در محدوده ۰.۳ تا ۰.۷ میلی‌متر قرار می‌گیرد.

  • ورق گالوانیزه شیروانی

ورق شیروانی همانطور که از نام آن پیداست، بیشترین کاربرد را در ساخت سقف شیروانی دارد. این ورق گالوانیزه دارای اشکال مختلفی از جمله ذوزنقه و طرح سفال بوده و در ضخامت‌هایی حدود ۰.۴ تا ۰.۶ میلی‌متر در بازار موجود است.

  • عرشه فولادی

عرشه فولادی در واقع با ایجاد خم و شیار در ورق گالوانیزه با ضخامت ۰.۷ تا ۱.۲۵ میلی‌متر و عرض گام مابین ۶.۵ تا ۷.۵ سانتی‌متر، تولید می‌شود. از عرشه فولادی در ساختمان‌های اسکلت فلزی و اغلب در اجرای سقف، استفاده می‌شود.

  • ورق گالوانیزه رنگی
این مطلب را هم ببینید
آشنایی با انواع ساندویچ پانل در ساخت اتاق تمیز

ورق گالوانیزه رنگی یکی از انواع ورق گالوانیزه است که بر روی آن پوششی از مواد پلیمری رنگی قرار می‌گیرد. ایجاد این پوشش موجب می‌شود تا مقاومت به خوردگی بالاتری داشته باشد.

از سوی دیگر و با توجه به انجام یک مرحله فرایند رنگ کردن بر روی این نوع ورق، قیمت ورق گالوانیزه رنگی بیشتر از نوع  معمولی آن است.

  • بدنه کانکس

بدنه کانکس از ورق گالوانیزه فرم داده شده، ساخته می‌شود. ضخامت ورق مورد استفاده در تولید بدنه کانکس، در محدوده ۰.۷ تا ۱ میلی‌متر قرار می‌گیرد.

  • ورق گالوانیزه کرکره ای

ورق گالوانیزه کرکره ای در مغازه‌ها و به عنوان درب،  مورد استفاده قرار می‌گیرد. ضخامت ورق کرکره بین ۰.۴ تا ۱ میلی‌متر است.

  • گاردریل

گاردریل از طریق فرایند رول فرمینگ ورق گالوانیزه در ضخامت‌های حدود ۰.۷ تا ۱ میلی‌متر تولید می‌شود.

چطور ورق گالوانیزه را از ورق سیاه تشخیص دهیم؟

ورق گالوانیزه و ورق سیاه دارای تفاوت‌های بسیاری هستند که بر خواص، نوع کاربرد و در نتیجه قیمت آن‌ها تاثیر می‌گذارند. برخی از تفاوت‌های ورق سیاه و ورق گالوانیزه عبارتند از:

  • خواص مقاومت به خوردگی ورق گالوانیزه بسیار بهتر از ورق سیاه است.
  • قابلیت جوشکاری ورق سیاه نسبت به ورق گالوانیزه بهتر است.
  • استحکام کششی و خمشی ورق گالوانیزه بسیار بهتر از ورق سیاه بوده و ورق گالوانیزه سختی بالاتری دارد.
  • کاربرد ورق سیاه بسیار متفاوت از کاربرد ورق گالوانیزه است که به خواص متفاوت آن‌ها مربوط می‌شود.
  • قیمت ورق گالوانیزه بیشتر از قیمت ورق سیاه است.

همه مواردی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، در انتخاب شما بسیار تاثیر گذارند. اما می‌خواهیم بدانیم چطور ورق سیاه را از ورق گالوانیزه تشخیص دهیم؟

راحت‌ترین راه برای تشخیص این دو نوع ورق، توجه به ظاهر آن‌ها است. ورق سیاه یا ورق گرم با استفاده از فرایند نورد گرم، تولید می‌شود.

گرم شدن ورق در حین نورد و تغییر شکل، موجب اکسیداسیون سطح و در نتیجه تیره شدن رنگ آن می‌گردد. اما ورق گالوانیزه به دلیل اینکه پوشش روی بر سطح آن اعمال می‌شود، سطحی براق و صیقلی دارد. همین ویژگی موجب شده تا از ورق گالوانیزه در موارد دکوراتیو نیز استفاده شود.

بنابراین وقتی که برای خرید ورق گالوانیزه به بازار آهن مراجعه کردید، حتما اولین چیزی که به آن توجه می‌کنید، باید ظاهر ورق باشد.

البته لازم است بدانید که ممکن است سطح ورق گالوانیزه در اثر استفاده شدن یا قرار گرفتن طولانی مدت در محیط، کمی کدر شود، اما این کدر بودن زیاد نیست و در مقایسه با ورق سیاه بسیار کمتر است.

تفاوت ورق گالوانیزه و ورق روغنی

تفاوت ورق گالوانیزه و ورق روغنی در چیست؟

ورق روغنی، که از طریق نورد سرد ورق سیاه تولید می شود، به ورق سرد نیز معروف بوده و مانند ورق گالوانیزه، دارای سطحی بسیار براق‌تر از ورق سیاه است. در اینجا ممکن است این سوال مطرح شود که پس چطور می‌توان ورق گالوانیزه را از ورق سرد تشخیص داد؟

اولین نکته، تفاوت ظاهری ورق گالوانیزه با ورق روغنی است. باید بدانید که رنگ ورق سرد، با وجود شفاف‌تر بودن نسبت به ورق سیاه، از ورق روغنی کدرتر است. اصطلاحا گفته می‌شود که ورق گالوانیزه، رنگ آلومینیمی دارد. به عبارتی از نظر ظاهری مشابه ورق آلومینیم بوده و کاملا قابل تشخیص از ورق روغنی است.

علاوه بر این، به این دلیل که برای گالوانیزاسیون ورق، معمولا از روش غوطه‌وری استفاده می‌شود. با شناور شدن ورق فولادی در حمامی از فلز روی، طرح‌هایی بر روی آن تشکیل می‌شود که به گل معروف است. بر این اساس نیز ورق گالوانیزه را می‌توان در انواع گل ریز و گل درشت، تقسیم‌بندی نمود.

وجود همین گل‌ها، یکی از راه‌های تشخیص ورق گالوانیزه از سایر ورق‌های فولادی ازجمله ورق سرد محسوب می‌شود.

از راه‌های دیگر تشخیص ورق گالوانیزه از ورق سرد، ریختن آب بر سطح آن است. ورق گالوانیزه دارای سطحی صیقلی بوده و به همین دلیل پس از ریختن آب بر روی آن، قطرات آب به سرعت لیز می‌خورند اما در سایر انواع ورق‌های فولادی، اینطور نیست.

نحوه تشخیص ورق گالوانیزه سرد و گرم

ورق گالوانیزه سرد و گرم با توجه به پروسه تولید متفاوت، خواص متفاوتی نیز دارند که کاربرد آن‌ها را نیز متفاوت می‌کند. برخی از تفاوت‌های ورق گالوانیزه سرد و گرم عبارتند از:

  • ضخامت پوشش بر سطح ورق گالوانیزه سرد، حداکثر ۲۵ میکرون بوده و بسیار کمتر از ورق گالوانیزه گرم است.
  • ضخامت بالاتر پوشش در ورق گالوانیزه گرم موجب شده تا مقاومت به خوردگی بالاتری از ورق گالوانیزه سرد داشته باشد.
  • پوشش ایجاد شده در ورق گالوانیزه گرم، مقاومت بیشتری در مقابل خراشیدگی و آسیب‌های این چنینی دارد.
  • طول عمر ورق گالوانیزه گرم، به دلیل کیفیت بالاتر پوشش، بیشتر از ورق گالوانیزه سرد است.

در بین تمامی مواردی که در بالا توضیح داده شد، تنها تفاوت‌های ظاهری این دو نوع ورق، به شما کمک می‌کند تا بتوانید در حین خرید، آن‌ها را تشخیص دهید.

ورق گالوانیزه سرد، بسیار براق و شفاف‌تر از ورق گالوانیزه گرم است. به همین دلیل نیز در مواردی که زیبایی ظاهری اهمیت داشته باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ابعاد ورق گالوانیزه موجود در بازار

یکی دیگر از راه‌های تشخیص ورق گالوانیزه از ورق سیاه، ابعاد ورق گالوانیزه است که نسبت به ابعاد ورق سیاه موجود در بازار آهن، محدودیت دارد. ورق سیاه در محدوده وسیعی از ابعاد، در بازار موجود است.

این مطلب را هم ببینید
اجرای سقف وافل دو طرفه و یک طرفه

ورق های گالوانیزه موجود در بازار آهن آلات معمولا در عرض‌های ۱۰۰۰ و ۱۲۵۰ و در ضخامت‌‌های ۰.۳ تا ۴ میلی‌متر عرضه می شوند. ضخامت و ابعاد، وزن ورق گالوانیزه و قیمت آن را تحت تاثیر  قرار می‌دهد. این ورق‌ها اغلب به صورت رول بوده و عموما در طول‌های ۶ متری برش می‌خورند.

وزن ورق گالوانیزه

وزن ورق گالوانیزه نیز مانند سایر ورق‌ها، با توجه به ابعاد و ضخامت آن، متفاوت است. البته باید این نکته را مورد توجه قرار داد که وزن ورق گالوانیزه تولید شده توسط کارخانه‌های مختلف نیز ممکن است تفاوت‌هایی داشته باشد. به همین دلیل نمی‌توان گفت که از طریق وزن، می‌توان به گالوانیزه بودن و نبودن آن پی برد.

وزن ورق گالوانیزه بر قیمت آن نیز موثر است. بنابراین باید پیش از خرید، حتما به این موضوع نیز توجه نمود.

یکی از راه‌های تخمین وزن این ورق، استفاده از جدول وزن ورق گالوانیزه است که با نام جدول اشتال ورق گالوانیزه نیز شناخته می شود. با استفاده از این جدول و ابعاد ورق، می‌توان وزن آن را محاسبه نمود.

در وبسایت‌های معتبری مانند وب سایت آیرومارت، جدول اشتال ورق گالوانیزه و تمامی مقاطع فولادی قرار داده شده است. کافیست به این وبسایت مراجعه کرده و جدول وزن مقاطع فولادی را در دسته‌بندی‌های بلاگ انتخاب نمایید.

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه را در چه مواردی می‌توان استفاده کرد؟

برای خرید ورق گالوانیزه ابتدا باید نوع خواصی که از آن انتظار دارید را مشخص کنید. برای این کار هم باید به محیط و شرایط کاربرد آن توجه نمایید.

در حالت کلی باید گفت که ورق گالوانیزه با توجه به پوشش مقاوم به خوردگی بر سطح آن، در محیط‌هایی که در معرض زنگ زدگی قرار دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی از کاربردهای متداول ورق گالوانیزه شامل موارد زیر می‌شود:

  • تجهیزات انتقال آب و تصفیه فاضلاب
  • خودروسازی
  • سازه‌های سبک و پیش ساخته
  • دکل مخابراتی
  • گاردریل اتوبان

پوشش روی بر سطح این ورق، موجب می‌شود تا در معرض رطوبت، ابتدا فلز روی به عنوان یک فلز فدا شونده، وارد واکنش شده و به این صورت، زنگ زدگی فولاد را به تاخیر می‌اندازد.

کارخانه های تولید کننده ورق گالوانیزه در ایران کدام‌اند؟

با توجه به تقاضای بالای ورق گالوانیزه در ایران، این محصول توسط کارخانه‌های بسیاری در کشور، تولید و به بازار عرضه می‌شود. برخی از معروف ترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه در ایران عبارتند از:

  • فولاد مبارکه اصفهان
  • کارخانه هفت الماس
  • شرکت تاراز چهارمحال
  • فولاد امیرکبیر

هرکدام از این کارخانه‌ها محصولات خود را در ابعاد، ضخامت، وزن و کیفیت‌های مختلفی روانه بازار می‌کنند و در این بین، ورق گالوانیزه اصفهان از کیفیت بالاتری نسبت به محصولات سایر کارخانه‌ها برخوردار است. برای تشخیص اینکه استفاده از کدام برند مناسب پروژه شما است، باید از تجربه و دانش فعالان حوزه آهن و فولاد، کمک بگیرید.

در این خصوص، کارشناسان و متخصصان آیرومارت با تکیه بر دانش و تجربه خود در بازار آهن و فولاد، می‌توانند راهنمای بسیار خوبی در تمامی مراحل خرید شما باشند.

استعلام قیمت ورق گالوانیزه

همواره عوامل مختلفی قیمت انواع ورق فولادی، ازجمله قیمت ورق گالوانیزه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین، نوسانات بسیاری ممکن است حتی در طول یک روز، در قیمت ورق گالوانیزه رخ دهد.

بنابراین صنایعی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، برای اینکه زمان مناسبی را برای انجام یک خرید مقرون به‌صرفه انتخاب نمایند، حتما باید در جریان قیمت روز این محصول قرار بگیرند.

برای استعلام قیمت روز ورق گالوانیزه و سایر انواع مقاطع فولادی و استیل، می‌توانید به وبسایت و شبکه‌های اجتماعی آیرومارت مراجعه نمایید و یا اینکه قیمت لحظه‌ای را از طریق تماس با کارشناسان فروش ورق گالوانیزه در آیرومارت، به شماره تماس ۰۲۱-۴۵۳۰۶ دریافت نمایید.

خرید ورق گالوانیزه

برای خرید ورق گالوانیزه و حتی تمامی مقاطع فولادی، شما باید در انتخاب تامین کننده، دقت بسیاری به خرج دهید. نکته‌ای که در خرید ورق گالوانیزه وجود دارد این است که به دو صورت می‌توانید این محصول را تهیه نمایید که عبارتند از:

  • خرید ورق گالوانیزه به صورت مستقیم

برخی از کارخانه‌ها در داخل کشور هستند که ورق گالوانیزه را به طور مستقیم تولید کرده و به بازار عرضه می‌کنند و شما می‌توانید به تامین کنندگان این محصول در داخل کشور مراجعه کرده و برند موردنظر خود را خریداری نمایید.

  • خرید ورق گالوانیزه به صورت غیر مستقیم

در تهیه ورق گالوانیزه به صورت غیر مستقیم، ابتدا ورق فولادی با ابعاد و مشخصات مورد نظر خریداری شده و سپس تحت فرایند گالوانیزاسیون قرار می‌گیرد. برای اینکه این دو مرحله با کیفیت بالاتری انجام گیرد، درحالیکه مقرون به‌صرفه هم باشد، بهتر است از همان منبعی که ورق فولادی را خریداری نموده‌اید، خدمات گالوانیزاسیون را نیز دریافت نمایید.

در هر دو روشی که مطرح شد، انتخاب منبع، تاثیر بسیاری در روند خرید و انجام خرید حرفه‌ای شما دارد. بنابراین باید یک تامین کننده معتبر را انتخاب کنید تا علاوه بر تامین محصول، خدمات گسترده‌ای را در رابطه با آن ارائه دهد.

آیرومارت از تامین کنندگان معتبر انواع مقاطع فولادی در بازار آهن است که در هر دو روش بالا، بهترین کیفیت را با مناسب‌ترین قیمت در اختیار شما قرار می‌دهد.

شما می‌توانید برای انتخاب روش خرید خود، نوع ورق گالوانیزه‌ای که می‌خواهید و بسیاری موارد دیگر، از متخصصان و کارشناسان آیرومارت، مشاوره دریافت نمایید تا در نهایت، بهترین خرید خود را رقم بزنید.

مطالب مرتبط با موضوع:

2 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • با سلام خدمت ادمین محترم و پرتلاش سایت komakmemar ممنون از سایت خوبتون من دانشجوی فولاد و متالوژی هستم و سایت شما رو هم برای نمونه برداری و یادگیری دنبال می کنم لطفا در حوزه فولاد مطالب و ویدئوهای بیشتری بزارید. با تشکر.

    پاسخ
  • خیلی کامل بود ممنون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست